Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?
Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır? Solucan gübresi katı ve sıvı olmak üzere iki türlü uygulanır. Bu uygulamalardan hangisi kullanılırsa kullanılsın ikisi de tamamen organiktir, doğaldır.
Bu nedenle tarımcının kesinlikle şüpheye düşmemesi gerekir. Ayrıca gerçek hakiki Kaliforniya solucan gübresinden elde edilen sıvı solucan gübresi doğal kaynak suyuyla birlikte bitkilerin gereksinim duyduğu gübrenin püskürtme ve damlatma yöntemleri kullanılarak uygulanmasına dayanmaktadır.
İçeriğinde bol miktarda aminoasitler, fülvik asitler ve de enzimler içerdiği için kokusuz olup toprağın organik yapısını kesinlikle koruma özelliği taşır.
İşte bu özellikleri neticesinde düşünüldüğü zaman her halükarda son derece yaygın kullanım alanına sahip organik solucan gübresi olduğu dikkat çeken yanını oluşturur.
Katı Solucan Gübresi Kullanım Miktarları ve Öneriler
Katı solucan gübresinin kullanım miktarlarını tarla yetiştiriciliği, süs bitkisi yetiştiriciliği, seracılık, meyve ve sebze yetiştiriciliği olarak farklı alanlara ayırmamız gerekir.
1000 m² = 1 dekar alana denk düşmektedir. Yazımızda yer alan 1000 m² 1 dekar alanı kapsar. Bunun için 1 dekar yerine 1000 m² ibaresi kullanılır.
Tarla Bitkilerinde Kullanım Miktarları ve Öneriler
- Tarla ürünleri yetiştiriciliğinde domates, biber, patlıcan, salatalık, soğan, sarımsak, maydanoz, marul, ıspanak, lahana, roka, semizotu gibi ürünler gelir.
- Bu ürünlerin 1000 m² (1 dekarlık) araziler için ortalama olarak 60 – 90 kg arasında değişkenlik gösterdiğini dikkate almamız gereklidir.
- Fide dikim döneminde fidenin çukuruna bir iki avuç serpilmesi önerilir.
Meyve Yetiştiriciliğinde Kullanım Miktarları ve Öneriler
- Kavun, karpuz, elma, armut, kiraz, vişne, muz, kivi, portakal, çilek gibi meyveler için fide döneminde 2 ya da 3 kg olması mümkün kılınacaktır.
- Genç ağaç yani yeni ağaç olma döneminde ise 3 veya 4 kg olarak uygulanması önerilmektedir.
- Yetişkin ağaç dönemiyle birlikte 5 kg katı solucan gübresinin uygulanması gerekiyor.
Süs Bitkisi Yetiştiriciliğinde Kullanım Miktarları ve Öneriler
- Saksıda yetişen bitkiler için ekim ve dikim öncesinde yarım kilogramlık saksı toprağı iyice karıştırılarak uygulanması önerilir.
- Ekim ve dikim sonrası ise saksı yüzeyini 1 cm kaplayacak şekilde önerilmektedir.
Aze Farm Organik Solucan Gübresi Nedir?
- Solucanların Beslenmesi İçin Hazırlanan Çeşitli Organik Atıkların Solucanların Sindirim Sisteminden Geçtikten Sonraki Dışkısına Solucan Gübresi Denmektedir.
- Bitki Gelişimi İçin Gerekli Olan Azot, Fosfor, Potasyum Gibi Macro Ve Micro Bitki Besin Elementlerini, Humik Ve Fülvik Asitleri Doğal Olarak Bünyesinde Bulundurur.
- Hastalık Yapıcı Parazit, Ot Tohumu Ve Ağır Metaller Bulundurmaz. Kokusuzdur. Toprağın Organik Madde Miktarını Arttırır.
- Humuslu Yapısı Sayesinde % 40 Oranında Su Tasarrufu Sağlar. Uygulandığı Bahçe Bitkilerinde Ürüne; Tat, Lezzet, Aroma Sağlar.
- Aze Farm Organik Solucan Gübresi % 20 İla % 60 Oranında Verim Artışı Ve 15 Güne Kadar Erkencilik Sağlar.
- Aze Farm Organik Solucan Gübresi Çim, Süs Bitkileri, Sera Sebzeciliği, Peyzaj Bitkileri, Bağlar, Meyve Bahçelerinde Rahatlıkla Kullanılabilir.
Organik Solucan Gübresi Avantajları;
Solucan Gübresinin avantajları, kimyasal gübrelere göre daha fazladır. Aşağıda ayrıntılı şekilde solucan gübresinin faydaları ve avantajları belirtilmiştir.
Verim Avantajı;
- Bitkide Hızlı Büyüme Ve Erkenciliği Sapladığı Gibi, Oluşabilecek Olumsuzluklara Karşıda ( Don, Zararlı Mantar Ve Bakteri Gibi.) Direnç Kazanmasını Sağlar.
- Toprağın Mikro Elementlerini Dengeleyerek Bitkinin Üretkenliğinde Ve Mahsül Veriminde %60’şa Kadar Artış Sağlar.
- Özellikle Kimyasallarla Kirlenmiş, Kuvvetini Ve Canlılığını Yitirmiş, Yorulmuş Toprakların Islahını Sağlar. Bu Sayede Kimyevi Gübre Kullanım İhtiyacı Zaman İçerisinde Azalır.
- Asitli, Kumlu Toprakların Parçacıklarını Birbirine Bağladığı Gibi Ağır Killi Topraklarda Parça Bağlılığını Gevşeterek Gözenekli Yapıyı Arttırır.
- Topraktaki Organik Madde Miktarını Ve Saçaklanmayı Arttırır. Bitkide Kök Gelişimini Hızlandırır.
- Toprağın Ph’ını Düzenler. Bitki Tarafından Kullanılamayan Fosfor, Potasyum, Demir Vb. Gibi Bitki Besin Elementlerini Toprakta Çözünür Halde Getirerek Bitki Tarafından Alımını Kolaylaştırır.
Maliyet Avantajı;
- Topraktaki Mikroorganizma Faaliyetini Arttırır. Toprağın Su Tutma Kapasitesini Artar. % 40’a Kadar Su Tasarrufu Sağlar.
- Bitkinin Hastalıklara Karşı Direncini Arttırır. İçeriğindeki Bitki Besin Maddeleri, Macro Ve Micro Elementler, Suda Yavaş Çözülerek Bitkinin Uzun Süre Beslenmesini Sağlar. Gübreleme İhtiyacı Zamanla Azalır.
Çevre Avantajı;
- Yabancı Ot Tohumu İçermez. %100 Ekolojik Ve Non-Toksitir.
- Düzenli Olarak Kullanıldığında Topraktaki Kimyasal Kirliliği Büyük Ölçüde Azaltır.
- Aze Farm Organik Solucan Gübresi Kokusuzdur.
- Toprağın Üzerindeki Ağır Metallerin Birikimini Azaltır.
Aze Farm %100 Organik Sıvı Solucan Gübresi Kullanım Miktarları
- Yeni nesil, Yoğunlaştırılmış Aze Farm Sıvı Solucan Gübresi, 1. kalite Aze Farm Solucan Humusunun, hidrokavitasyon teknolojisi yardımı ile moleküler düzeyde parçalanarak sıvılaştırılması ile elde edilir.
- Yüksek konsantrasyonlu Aze Farm Sıvı Solucan Gübresini yaprak ve toprak gübresi olarak kullanabilirsiniz.
- Yüksek verim elde etmek için tüm besin maddelerinin bitki gelişiminin başlangıcında sağlanması gerekir. Jeneratif (üretici) organlarının oluşumu özellikle kardeşlenme sonunda ve sapa kalkma döneminde gerçekleşir, bu da verimi etkiler. Başaklanma aşamasında yapılan uygulama ürün kalitesine etki eder. Bu Dönemlerde Aze Farm Sıvı Solucan Gübresi Kullanarak Ürün Verimini ve Kalitesini Arttırabilirsiniz.
- Aze Farm Sıvı Solucan Gübresi zirai ilaçlarla birlikte kullanıma uygundur. Bikti stresini Azaltır.
Sıvı Solucan Gübresi Kullanım Miktarları & Öneriler
Sıvı solucan gübresi için tahıl ürünleri, sebzeler, meyveler için ideal olan kullanım miktarları ve de öneriler bulunur.
Tarla Bitkileri İçin Kullanım Miktarları ve Öneriler
- Arpa, buğday, yulaf, çavdar gibi tahıl ürünleri için ekim öncesinde bir tonluk tohum içerisine 200 litre suyla 4 litrelik sıvı solucan gübresi karıştırılır.
- Kardeşlenme döneminde on dekar alana 200 litrelik suya 4 litrelik sıvı solucan gübresi ve gebelik dönemi için yine on dekar alan için 200 litrelik suya 4 litrelik sıvı solucan gübresi önerilir.
Sebzeler İçin Kullanım Miktarları ve Öneriler
- Domates, biber, patlıcan, maydanoz, salatalık, lahana, ıspanak, soğan, sarımsak gibi sebzeler için ekim öncesinde 6 – 8 saat arasında 100 litre su içerisine 3 litre sıvı solucan gübresi katılmasına dayanır.
- Gelişim dönemiyle birlikte 10 dekarlık alan için 400 litrelik suyla 4 litrelik sıvı solucan gübresinin katılmasına dayanmaktadır.
- Çiçeklenme döneminde ise 10 dekarlık alan için 200 litrelik suyla 4 litrenin karıştırılması işlemine yer verilir.
Meyveler İçin Kullanım Miktarları ve Öneriler
- Kavun, karpuz, üzüm, portakal, nar, armut gibi meyveler için ekim öncesi dönem için 1 ton tohum için 100 litre su ve 5 litre sıvı solucan gübreleme işlemi gerekir.
- Kardeşlenme döneminde 10 dekarlık alan için 200 litre su içine 4 litre karıştırılarak ve de 20 gün sonrasında ise 10 dekar alan için 200 litre su içine 4 litre sıvı solucan gübresinin karıştırılması ideal olarak önerilenler arasındaki yerini korur.